Home / Actueel / Nieuws / Verbetering eenheden (730 en 731)

Verbetering eenheden (730 en 731)

15-08-2023
In 2022 zijn we samen met een aantal softwarehuizen in een Expert Team Eenheden in gesprek gegaan om tot verbeteringen van de eenheden bestanden (730 en 731) te komen.

Inmiddels hebben we de eerste verbeterpunten doorgevoerd en deze hebben we met toestemming van het Expert Team en de Werkgroep Techniek in productie genomen. De verbeteringen worden deze maand voor het eerst in de G-Standaard uitgeleverd. De verbeteringen die we hebben aangebracht zijn:

  • Bij de vulling van 730 rekening houden met het niveau en de daarbij hoeveelheden en eenheden. Dus bij producten wordt de hoeveelheid van het hele product uitgeleverd. Voor bijvoorbeeld handelsproducten met het emballagetype ampul is dat dus de hoeveelheid per ampul.
  • Bij de vulling van 731 rekening houden met product grootte. De grootte van het emballage type werd hierin niet meegenomen en ging de samenstelling per eenheid in plaats van per product.
  • Bij de toepassing van de eenheid DR kijken naar basiseenheid product en indien nodig soortelijk gewicht.
  • Verbetering ten aanzien van de implementatierichtlijn: we hebben een nieuw document geschreven ter ondersteuning van de hoeveelheden en eenheden in de G-Standaard; u vindt dit document hier.

 

De komende maanden zullen we gebruiken om andere verbeteringen te onderzoeken en in samenwerking met het Expert Team Eenheden te kijken naar de impact en prioriteit. Ook zullen we natuurlijk de reeds aangebrachte verbeteringen evalueren. Voor vragen, opmerkingen en aanvullingen kunt u mailen met