Farmaceutische informatie

Zorgproducten (en dan met name geneesmiddelen) in de G-Standaard zijn voorzien van farmaceutische informatie. Het gaat dan om informatie die van belang is op GPK- en PRK-niveau, zoals werkzame stof(fen), sterkte, farmaceutische vorm en toedieningsweg. Op handelsproductniveau (HPK-niveau) wordt geïdentificeerd om welk geneesmiddel van welke fabrikant het gaat en wat bijvoorbeeld de hulpstoffen zijn. Indien van toepassing worden gegevens als emballagetype, hoeveelheid per emballage, oplosmiddel en hulpmiddel gekoppeld.

Farmaceutische en farmacotherapeutische informatie en de medicatiebewaking worden in gezamenlijkheid met het Geneesmiddel Informatie Centrum (GIC) van de KNMP in de G-Standaard opgenomen. De SmPC en andere productinformatie van de fabrikant worden bij het verrijken van de gegevens gebruikt.

 

Medicatiebewaking

De G-Standaard bevat gegevens ten behoeve van medicatiebewaking. Het doel van medicatiebewaking is optimale en veilige toepassing van geneesmiddelen. De gegevens in de G-Standaard ondersteunen zorgverleners bij de signalering en analyse van farmacotherapiegerelateerde problemen. De meeste soorten medicatiebewaking bevatten tevens een concreet afhandelingsadvies en een koppeling naar het zorgregistratiesysteem (ZRS). Het GIC is verantwoordelijk voor de inhoud van medicatiebewakingsgegevens.

 

Vormen van medicatiebewaking

Medicatiebewaking in de G-Standaard kent twee verschillende vormen van beslisondersteuning: klassieke medicatiebewaking en MFB's.

De beslisondersteuning bij de klassieke medicatiebewaking is relatief eenvoudig. Een combinatie van twee verschillende gegevens leidt tot een bepaalde uitkomst. Denk bijvoorbeeld aan de combinatie van twee geneesmiddelen. De uitkomst houdt geen rekening met verschillende situaties, waardoor de uitkomst aspecifiek kan zijn.

Met de komst van MFB's is geavanceerdere medicatiebewaking mogelijk geworden. MFB's maken gebruik van verschillende gegevens, zoals geneesmiddelen, labwaarden, patiëntkenmerken en aandoeningen. Het meenemen van meerdere variabelen leidt tot een specifieker signaal, toegespitst op de patiënt. Hiermee kan het aantal (onnodige) signalen verminderen.

 

Omzetting klassieke bewaking naar MFB

Onderdelen van de klassieke medicatiebewaking zijn inmiddels omgezet naar MFB's. Indien klassieke medicatiebewaking naar MFB's is omgezet, worden beide vormen van medicatiebewaking voor bepaalde tijd naast elkaar uitgeleverd. De oude structuur en de MFB-structuur zijn dan enige tijd naast elkaar beschikbaar. De dubbele uitlevering is altijd eindig.

 

Soorten medicatiebewaking

Hieronder volgt een overzicht van verschillende soorten medicatiebewakingsgegevens in de G-Standaard. Hierbij wordt aangegeven welke onderdelen als klassieke medicatiebewaking en/of als MFB worden uitgeleverd.  

Medicatiebewaking Klassiek MFB
Geneesmiddelinteracties   X
Contra-indicaties (aandoeningen, verminderde nierfunctie, zwangerschap/kinderwens/borstvoeding, farmacogenetica, bewaking op hulpstoffen)    X
Leeftijd als contra-indicatie X X
Ontbreken preventieve medicatie   X
Overgevoeligheid X  
Doseringscontrole X  
(Pseudo)dubbelmedicatie X  
Bijzondere kenmerken (bijzonderheden waarop moet worden gelet bij bepaalde geneesmiddelen, zoals ''Bijzonder kenmerk Zwangerschapspreventieprogramma'')  X X
Ik ben softwareleverancier, waar staat de functionaliteit van medicatiebewakingsgegevens beschreven?

Functionaliteit staat in de relevante implementatierichtlijnen beschreven.

Ik zou graag meedenken over de verdere ontwikkeling van medicatiebewaking, kan dat?

De ontwikkeling van de medicatiebewakingsgegevens in de G-Standaard vindt plaats op basis van wensen van de diverse gebruikersraden en ontwikkelingen in het veld. Bekijk hier hoe de inspraak geregeld is.