Home / Actueel / Nieuws / Doseringscontrole en GPK enoxaparine in september

Doseringscontrole en GPK enoxaparine in september

13-09-2017

Nieuwe producten: andere eenheid werkzame stof

In de G-Standaard van september zijn nieuwe producten van Clexane opgenomen, waarbij de eenheid van de werkzame stof is opgegeven in ‘IE’. Bij de oude producten die reeds in de handel waren, is dat ‘mg’.

Voor beide reeksen van producten geldt dat deze in de G-Standaard van september een nieuwe GPK hebben, met als eenheid werkzame stof ‘IE’. Dit betreft de GPK’s 171816 en 171824.

Doseringscontrole fout in GSt september

Helaas is er hierbij iets niet goed gegaan in de doseringscontrole. In de G-Standaard van september zijn bij de nieuwe GPK’s van enoxaparine de grenzen van de doseringscontrole een factor 100 te hoog geworden. Dit betekent dat er geen overdoseringssignaal wordt gegenereerd, behalve als de dosering hoger is dan 100x de maximale dosering.

 

Correctiebestanden nagestuurd

Om de mogelijkheid te bieden deze fout te herstellen, is op vrijdag 8 september een reeks nieuwe doseringsbestanden aan de softwarehuizen beschikbaar gesteld en allen die de G-Standaard downloaden (voor zover wij daar de gegevens van hebben). Dit zijn de volledige doseringsbestanden, met de correctie en inclusief reguliere mutaties tot 8 september.

Indien de gebruiker beschikt over de mogelijkheid om achteraf deelbestanden in de software te verwerken, kan de doseringscontrole bij Clexane weer op een juiste manier plaatsvinden. In het andere geval zal deze maand de doseringscontrole handmatig door de gebruiker moeten worden gecontroleerd.