Home / Actueel / Nieuws / Interacties als MFB’s beschikbaar

Interacties als MFB’s beschikbaar

21-03-2017
Per 1 april worden de ‘klassieke’ interacties ook als MFB’s uitgeleverd.

Aanleiding
“Te veel onnodige meldingen” is in de dagelijkse praktijkvoering een toenemend probleem. Door gebruik te maken van meetwaarden, labwaarden, patiëntkenmerken en procesindicatoren kunnen veel van deze onnodige meldingen voorkomen gaan worden. Deze techniek is echter alleen binnen de MFB’s beschikbaar. Een overgang van de “klassieke” interactie naar de MFB is derhalve dringend noodzakelijk.

 

Interacties als MFB
De eerste belangrijke stap vindt per 1 april 2017 in de G-Standaard plaatst. Alle huidige interactie worden ook als MFB uitgeleverd. Kan uw software de MFB verwerken dan is gewaarborgd dat de “klassieke” melding automatisch achterwege blijft.

Voorlopig worden de interacties ook nog op de ‘oude’ manier uitgeleverd (dus via bst625 en 626). Met softwareleveranciers gaat besproken en beslist worden wanneer de ‘oude’ bestanden uitgefaseerd gaan worden.

 

Vervolg
Hiermee is de eerste stap gezet op weg naar MFB’s als dé toekomstige manier van medicatiebewaking. Vervolgstappen zijn om ook de andere medicatiebewaking als MFB’s te gaan uitleveren (eerstvolgende zijn de contra-indicaties) en om de interacties en contra-indicaties te gaan verfijnen en onnodige signalen vanuit de G-Standaard weg te vangen.

Indien uw software al geschikt is voor gebruik van MFB, dan kunt u van deze komende verfijning direct gebruikmaken.

De interactie-MFB’s zijn raadpleegbaar op de KNMP Kennisbank.