Home / Actueel / Nieuws / Tijdelijk geen BTW (nultarief) op mondkapjes vanaf 25 mei 2020

Tijdelijk geen BTW (nultarief) op mondkapjes vanaf 25 mei 2020

12-08-2020
Update 12-8-2020: Vanaf 25 mei is tijdelijk geen BTW van toepassing op de levering van mondkapjes. Op dit moment is dat niet zichtbaar in de G-Standaard. Op de website van Z-Index wordt tijdelijk een lijst bijgehouden met betreffende artikelen. Vanaf de G-Standaard van oktober 2020 zal het nultarief in de G-Standaard vermeld worden.

 

Update 12-8-2020:

Vanaf de G-Standaard van oktober 2020 zal in de G-Standaard ook het nultarief (geen BTW) worden uitgeleverd. Hiertoe heeft een technische aanpassing plaats gevonden waardoor productverantwoordelijken vanaf 18 augustus kunnen doorgeven welke artikelen onder de BTW vrijstelling bij verkoop vallen. Softwareleveranciers hebben aangegeven dat zij dit nultarief correct kunnen verwerken in hun systemen. De verwachting is vooralsnog dat de tijdelijke maatregel op mondkapjes ook na 1 september verlengd zal worden. Z-Index zal niet langer een separate lijst met artikelen waarop de BTW vrijstelling van toepassing is onderhouden.

 Oorspronkelijk nieuwsbericht 29-5-2020:

Op 13 mei 2020 heeft staatssecretaris Vijlbrief van Financiën aan de Tweede Kamer per brief gemeld dat vanaf 25 mei tot in ieder geval 1 september 2020 geen btw over mondkapjes (zowel medisch als niet-medisch) hoeft te worden betaald. De mondkapjes zullen vallen onder het nultarief.

Op dit moment is er door de minister nog geen beleidsbesluit gepubliceerd over de uitwerking van deze maatregel.

In de G-Standaard kan bij elk artikel worden aangegeven of het bij verkoop onder het lage of het hoge btw-tarief valt. Het is (nog) niet mogelijk om aan te geven dat een artikel onder het nultarief valt. Implementatie van een dergelijke uitbreiding in de systemen van de gebruikers van de G-Standaard zou maanden kosten, en kan niet gerealiseerd worden vóór september.

Via onderstaande link treft u aan een lijst met actuele ZI-nummers waarop het nultarief van toepassing is. Deze lijst wordt handmatig samengesteld, en wordt aangevuld en gecorrigeerd op basis van input van productverantwoordelijken. Indien in een nieuw gepubliceerde G-Standaard nieuwe artikelen zijn opgenomen waarop 0% BTW van toepassing is, zal de lijst worden aangevuld.

De actuele lijst is hier te vinden:

lijst mondkapjes

Z-Index zal in overleg gaan met softwarehuizen over mogelijke aanpassing van de G-Standaard om in de toekomst het nultarief te kunnen ondersteunen.