Home / Actueel / Nieuws / Vanaf G-Standaard april 2018 kan BTW percentage in productgroep DB aangepast worden

Vanaf G-Standaard april 2018 kan BTW percentage in productgroep DB aangepast worden

30-01-2018
Tot nu toe werden artikelen in productgroep DB (doorgeleverde bereidingen) in de G-Standaard altijd uitgeleverd met BTW=laag. Vanaf april 2018 kunnen artikelen in deze productgroep (op verzoek van de leverancier) worden uitgeleverd met BTW=hoog.

Per 1 januari 2018 is de omschrijving van post a.6 bij de Wet op de omzetbelasting 1968 zodanig aangepast, dat de groep artikelen die als geneesmiddel onder het lage BTW tarief vallen is beperkt. Naar aanleiding van deze aanpassing hebben sommige leveranciers aangegeven dat zij van mening zijn dat enkele van hun doorgeleverde bereidingen niet langer onder het lage BTW tarief vallen.

Tot nu toe werden artikelen in productgroep DB (doorgeleverde bereidingen) in de G-Standaard altijd uitgeleverd met BTW=laag. Om te zorgen dat het mogelijk wordt om artikelen in deze productgroep met BTW=hoog uit te leveren, moet een ingrijpende technische aanpassing worden gedaan. Deze aanpassing zal gerealiseerd zijn vanaf de G-Standaard van april 2018.

Vanaf de G-Standaard van april 2018 wordt het daarom mogelijk om artikelen in de productgroep DB (doorgeleverde bereidingen) naar keuze van de leverancier te voorzien van BTW=laag of  BTW=hoog. Leveranciers van artikelen in DB kunnen vanaf 13 februari 2018 wijzigingen opgeven voor de G-Standaard van april 2018.

Het is uitsluitend mogelijk om het BTW percentage te wijzigen bij niet-receptplichtige artikelen in de productgroep DB. Receptplichtige geneesmiddelen blijven altijd laag BTW. Z-Index geeft geen advies over welk BTW-percentage van toepassing is op een artikel.